5 nemme tips til at spise mere grønt og mindre kød
Nyheder
At spise mere grønt og mindre kød gavner dyrene, planeten og din sundhed. Find her vores bedste tips til at komme i gang.
Uanset om du bare vil spise lidt mindre kød end i dag, eller om du overvejer at gå all-in på en plantebaseret livsstil, så kan disse nemme tips hjælpe dig med at tage de første skridt.
At spise mindre kød – og kun fra dyr, der har haft et godt liv – er nødvendigt, hvis vi skal have gjort en ende på dyrenes lidelser i det industrielle landbrug. Ved at nedbringe den globale efterspørgsel på kødprodukter vil der være mindre pres på landbruget for at møde den nuværende ekstremt høje efterspørgsel. En efterspørgsel, der kun kan imødekommes med intensiv produktion med dårlig dyrevelfærd.
Men det behøver ikke at være alt eller intet. Hvis flere mennesker begynder at spise en lille smule mindre kød (fra dyr, der har haft det godt) hver uge, vil det hjælpe milliarder af dyr i den industrielle produktion.
1. Prøv en ugentlig kødfri dag
For mange fungerer det ikke med en drastisk livsstilsændring fra den ene dag til den anden. Det er meget lettere at udfase kød fra ens kost lidt ad gangen. Vælg den løsning, der fungerer for dig, uanset om det er en kødfri dag om ugen, eller at ét af dine daglige måltider skal være helt plantebaseret. Selv små ændringer gør en forskel!
2. Udforsk planteproteiner
Proteiner er en vigtig del af en sund kost. De hjælper os med at opbygge og udbedre muskler. Naturen tilbyder os en bred og farverig vifte af plante-fødevarer, der er rige på protein. Prøv f.eks. linser og bønner, tofu og kikærter. Mange grøntsager er også friske og sunde kilder til protein. Se vores liste over grønne proteinkilder.
3. Få mest muligt ud af dit kød
Generelt er vores madspild alt for stort. Lav gerne madplaner for at sikre, at du kun køber det, du har brug for, så du ikke er nødt til at måtte smide kød ud. Put rester i fryseren – så har du altid et nemt måltid, du hurtigt kan tø op.
4. Prøv plantebaserede kød-alternativer
Der er mange forskellige kød-alternativer i supermarkedernes kølediske i dag. Nogle efterligner smagen og konsistensen af kød så godt, at du kan lave de fleste af dine sædvanlige favoritretter. Det kan være en god løsning for dem, der kæmper med ideen om helt eller delvist at opgive smagen af kød. Der findes også plantebaserede alternativer til burgere og pølser, som f.eks. kan bruges på sommergrillen.
5. Prøv det med en ven
Det er nemmere at prøve nye ting, når man gør det sammen med en ven. Slå dig derfor gerne sammen med makker – så kan I bruge hinanden til at dele tips, opskrifter og anbefalinger til de bedste vegetariske og veganske restauranter.
Vi er ikke en vegetarisk eller vegansk organisation, men vi er bevidste om den enorme effekt, det vil have på landbrugsdyrenes liv – og på vores egen og planetens sundhed – hvis vi alle begynder at spise mere grønt og skærer ned på kødet. Og naturligvis kun spiser kød, æg og mejeriprodukter fra dyr, der har levet et fornuftigt liv.
Forhåbentlig kan disse tips være en hjælp for dig, hvis du har lyst til at ændre din livsstil – måske bare en lille smule.
Få mere inspiration og find lækre, grønne opskrifter: