6 tips til at finde en delfinvenlig oplevelse på ferien
Nyheder
De intelligente delfiner er fascinerende dyr. Desværre lider tusindvis af dem i turistindustrien. Så hvad gør du, hvis du gerne vil opleve delfiner, men ikke vil støtte dyremishandling?
Topfoto: Raggy Charters
Mange har efterhånden fået øjnene op for, at man ikke skal betale for at se delfiner optræde med unaturlige tricks i klorfyldte bassiner, da dyrene lider i de kunstige omgivelser. Men hvad hvis delfinerne lever i havbassiner? Eller hvis man kan svømme med dem? Og er hvalsafarier altid et etisk ansvarligt valg?
Det kan være svært at gennemskue, hvordan man sikrer sig, at der er tale om en dyrevenlig og bæredygtig oplevelse. Derfor har vi samlet seks tips til dig.
1. Fysisk kontakt eller selfies med delfiner er et no-go
Enhver direkte interaktion mellem besøgende og delfiner – f.eks. muligheden for at røre ved dyrene, håndfodre dem eller tage selfies med dem helt tæt på – er uacceptabelt.
Det er stressende og forstyrrende for dyrene konstant at være i berøring med forskellige fremmede mennesker. Det gælder også, selvom det kan se ud som om, delfinerne frivilligt vælger det til, fordi de f.eks. bliver belønnet med fisk.
Så hvis du får tilbudt denne mulighed, er det et tegn på, at der ikke tages hensyn til delfinernes velfærd – uanset om delfinerne lever i fangenskab eller i den fri natur.
2. Oplev ikke delfiner i havbassiner
Selvom havbassiner er større end kunstige bassiner og indeholder havvand, lever delfinerne stadig på alt for lidt plads. Et gennemsnitligt havbassin er ca. 77.000 gange mindre end en delfins naturlige hjemmeområde i naturen.
Havbassiner placeres desuden ofte på steder, hvor det er let for besøgende at komme til dem – helt uden hensyntagen til dyrenes velfærd. Derfor vil der ofte være en del forurening og støj fra bl.a. motoriserede fartøjer disse steder.
Nogle steder lokker med at fortælle, at delfinerne kan svømme ud af bassinet, hvis de ønsker, og derfor selv har valgt at blive der. Men dyr, der er opvokset i fangenskab, har ikke lært at finde føde og overleve i det fri og vil derfor ofte holde sig til det sted, hvor de får mad.
Det er ikke ensbetydende med, at de trives i havbassinet – blot at de er vant til omgivelserne og ikke kender til andet.
3. Svøm ikke med delfiner
Svøm aldrig med delfiner i fangenskab. Det kan være stressende for delfinerne, at en løbende strøm af besøgende hopper i bassinet for at svømme med dem, røre, kysse og kramme dem eller holde fast i deres rygfinner for at blive trukket gennem vandet.
Trænerne forhindrer ofte delfinerne i at fjerne sig fra turisterne, så dyrene ikke kan trække sig væk eller hvile sig, hvis de ønsker det.
Som udgangspunkt fraråder vi også at svømme med delfiner i det fri, da det er forstyrrende for dem og kan have alvorlige konsekvenser for deres velfærd.
Et eksempel er Bay of Islands i New Zealand, hvor turister i mange år svømmede med delfiner. Det var så stressende for dyrene, at antallet af delfiner i bugten i løbet af 30 år faldt med 66 %, og ungernes dødelighed nåede op på hele 75 %.
Der findes dog steder med retningslinjer for de besøgendes adfærd, der forhindrer folk i at nærme sig eller på anden vis forstyrre dyrene negativt. Det sker ved, at de svømmende holder fast i et reb eller en line, så de kan opholde sig i vandet og observere dyrene på afstand, men ikke interagere med dem.
4. Fravælg steder, der kalder avl på delfiner for artsbevarelse
De fleste delfinarter er ikke truede og har ikke brug for artsbevarelse. Det er desuden højst usandsynligt, at delfiner født i fangenskab nogensinde vil blive sat ud i det fri.
Hvis stedet påstår, at de bedriver avl på delfiner for at bevare arten, fører de folk bag lyset. De delfiner, der fødes ind i fangenskab, lider hele livet under de unaturlige forhold. Delfiner holdes i fangenskab, fordi der er penge i det – ikke for at beskytte arten.
5. Vælg kun turudbydere, der er certificerede eller følger strikse retningslinjer
Der findes ansvarlige hvalsafarier, hvor man kan observere delfiner og andre hvaler i deres naturlige miljø på passende afstand uden at forstyrre dyrenes naturlige adfærd eller rytmer. Det er den bedste måde at opleve delfiner på.
Desværre er der også turudbydere, der sender alt for mange hurtige, larmende både ud for at opsøge delfinflokke, hvilket er stressende for dyrene. De sejler for tæt på delfinerne og informerer ikke deres kunder om passende adfærd såsom ikke at røre ved dyrene.
Det er derfor vigtigt at vælge en turudbyder, der er certificeret af World Cetacean Alliance (WCA) eller en anden professionel organisation – eller som følger strikse retningslinjer på området.
Disse retningslinjer bør inkludere minimumsafstand mellem dyr og fartøj, grænser for fartøjshastigheder, hensyn til områder, hvor dyrene ikke bør forstyrres, samt at dyrene ikke bliver lokket til ved at fodre dem.
Foto: Raggy Charters
6. Besøg hvalvenlige områder
Hvis du ønsker at opleve delfiner og andre hvaler i naturen og lære om deres naturlige adfærd, kan vi anbefale et besøg til et af de hvalvenlige områder – Whale Heritage Sites og Whale Heritage Areas – der findes flere steder rundt om i verden.
For at et område kan få status af Whale Heritage Site, skal det opfylde en række kriterier inden for artsbevarelse, bæredygtighed og ansvarlig omgang med vilde dyr.
I Europa er bl.a. havområdet Tenerife-La Gomera i det sydvestlige Tenerife udnævnt som Whale Heritage Site. Her kan man se op til 28 hvalarter. Flere af dem ganske vist kun en del af året, men der er også arter, der lever i havet omkring øen året rundt, herunder grindehvaler, kaskelothvaler og den nok mest kendte delfinart, nemlig øresvin.
Foto: NOAA / Wayne Hoggard