Amazonas brænder: Vores dyrlæger er rykket ud
Nyheder
Nogle af verdens mest ikoniske dyr – jaguarer, ozelotter, tapirer, dovendyr, ara-papegøjer og anakondaer – er i livsfare. Vi samarbejder med lokale myndigheder og redningscentre om at hjælpe dyrene i Amazonas.
Topfoto: Vores team redder kæledyr, der er fanget i deres hjem under brandene i Amazonas-regnskoven
Vi vurderer, at millioner af vilde dyr – nogle af dem truede – bliver dræbt, sårede eller på anden vis voldsomt påvirkede af de omfattende brande i Amazonasregnskoven. På grund af områdets enorme størrelse og det politiske klima kan der gå lang tid, før vi kender det præcise antal.
To af medlemmerne fra vores katastrofeteam i Amazonas-regnskoven
Tusindvis af dyr er allerede døde, mens andre er forbrændte eller langsomt bliver kvalt af røgen. De dyr, der har mistet deres hjem, er et let bytte for krybskytter.
10 % af verdens vilde dyr- og plantearter har hjemme i Amazonasregnskoven. Vi er rykket ud for at hjælpe dem.
Det gør vi for at hjælpe dyrene i Amazonas
Vi samarbejder med et hold bestående af dyrlæger og CETAS, et redningscenter for dyr i Rio Branco.
Brande raser gennem regnskoven i Amazonas
Vi hjælper såvel vilde dyr som kæledyr i Amazonas ved at:
- stille træning og udstyr til rådighed for brandmændene og hjælpe dem med at redde overlevende dyr
- behandle sårede dyr og give dem den hjælp, de har brug for til at overleve
- uddele nødhjælpspakker med dyrlægeudstyr, der bl.a. indeholder bandager og andet til sårbehandling samt medicin mod diarre, lungebetændelse og andre sygdomme
- hjælpe med at rehabilitere og evt. genudsætte de dyr, der vil kunne vende tilbage til naturen
- vurdere såvel de kortsigtede som de bredere, langsigtede behov for de dyr, der er påvirkede af brandene, sammen med lokale NGO’er og regeringsinstanser
Vi redder ikke kun vilde dyr, men også kæledyr, der er fanget i brandene
Vi lærer brandmænd at redde dyrene
Når brandmændene kæmper for at inddæmme ilden, støder de på overlevende, men sårede dyr. Der er særligt tale om dyr, der bevæger sig langsomt, og derfor ikke har kunnet undslippe brandene – blandt andet dovendyr, slanger og myreslugere. Fugle er også hårdt ramt, fordi de har reder i træerne.
Uden træning og det rette udstyr kan brandmændene ikke redde disse dyr fra en langsom og pinefuld død. Derfor har vores katastrofeteam delt deres viden med dem.
En såret hun-slange, som vi bragte til CETAS' redningscenter i Amazonas. Hun blev behandlet og senere genudsat i naturen.
En usikker fremtid for regnskoven i Amazonas
Mere end 427 arter af pattedyr, 1.300 fuglearter, 378 reptilarter og mere end 400 paddearter lever i Amazonas.
De voldsomme skovbrande kan være ødelæggende for dyrene og økosystemerne her i ”verdens lunger”, som Amazonasregnskoven ofte kaldes.
Brandene er et resultat af den nye politiske linje i Brasiliens regering. Den har ført til svækkelse af den lovgivning, der skal beskytte miljøet, og til øget skovhugst, ulovlige brande samt mangel på overvågning og kontrol.
En dovendyrsunger på CETAS' redningscenter i Rio Branco
Regeringen er nødt til at gribe ind hurtigst muligt for at stoppe katastrofen, før det er for sent.
”Det er helt afgørende, at den brasilianske regering sætter alle sine kræfter ind på at stoppe disse brande. Det er tydeligt, at de skader og tab, som brandene har forårsaget, allerede har gjort uoprettelig skade på den brasilianske fauna,” siger Helena Pavese, der er direktør for vores brasilianske kontor.