Bjørn på galdefabrik

Bjørnegalde udnyttes til behandling af coronavirus

Nyheder

Sundhedsmyndighederne i Kina anbefaler traditionel asiatisk medicin, der indeholder bjørnegalde, til behandling af COVID-19. Samtidig viser vores nye rapport, at handlen med bjørnegalde er i vækst.

Hele verden er i kapløb med tiden for at finde en kur mod den pandemi, der lige nu kræver tusindvis af menneskeliv. I mellemtiden har de kinesiske sundhedsmyndigheder offentliggjort en liste med præparater, der kan bruges i behandlingen af COVID-19. På listen finder man den traditionelle medicin Tan Re Quing, der blandt andet indeholder bjørnegalde. 

”Det er både tragisk og ironisk, at man anbefaler at bruge traditionel asiatisk medicin med ingredienser fra et vildt dyr til behandling af COVID-19, når man samtidig ved, at den nuværende pandemi stammer fra omgang med vilde dyr,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Bjørn lider på galdefabrik

Dyr smitter mennesker i stor stil

Vores nye rapport viser, at der lige nu lever omkring 24.000 bjørne i små bure på bjørnegaldefabrikker over hele Asien. Størstedelen i Kina, men også i Vietnam, Myanmar, Laos og Sydkorea. Det burde få alarmklokkerne til at ringe her midt i coronakrisen, mener Gitte Buchhave:

”Undersøgelser viser, at 60 % af de smitsomme sygdomme, mennesker i dag døjer med, stammer direkte fra dyr – heraf 70 % fra vilde dyr. Det er derfor dybt bekymrende, at det fortsat er tilladt at bruge ingredienser fra vilde dyr i traditionel asiatisk medicin.”

Zoonoser – sygdomme, der overføres fra dyr til mennesker – er hvert år skyld i over to millioner menneskelige dødsfald, fordi mennesker har for tæt omgang med dyr, der holdes under uhensigtsmæssige forhold.

Galdefabrikker er skyld i grov dyremishandling

Bjørnegalde bruges overvejende til traditionel medicin. Vores rapport afslører dog, at den også anvendes i produkter som tandpasta, kosmetik og alkohol.

På galdefabrikkerne lever bjørnene i små bure, hvor de knap har plads til at bevæge sig. I Kina tapper man galden via åbne huller i bjørnenes maver, der aldrig får lov til at hele. Det gør så ondt, at bjørnene jamrer højlydt imens. Mange af bjørnene får væskende sår og bylder omkring hullerne.

Bjørn på bjørnegaldefabrik

”Det er en frygtelig industri, som overhovedet ikke burde eksistere. Det er dybt bekymrende, at det fortsat er tilladt at bruge ingredienser fra vilde dyr i traditionel asiatisk medicin. Vi har intet imod brugen af traditionel medicin, hvor der findes mange plantebaserede alternativer, men den bør ikke indeholde vilde dyr,” fastslår Gitte Buchhave.

Forbud bør udvides til traditionel medicin

Vi opfordrer på det kraftigste den kinesiske regering til at trække sin anbefaling af medicinen med bjørnegalde tilbage. Der findes ingen dokumentation for, at bjørnegalde skulle have nogen effekt på COVID-19 – og der findes en række plantebaserede alternativer til det aktive stof i galden.

Den seneste tid har der været positive tiltag i Kina med et nyt forbud mod at spise vilde dyr. Men forbuddet bør udvides til også at omfatte brugen af vilde dyr og deres kropsdele i traditionel medicin. Ellers vil tusindvis af bjørne, tigre, skældyr og andre vilde dyr fortsat blive udsat for store lidelser. Et forbud vil ikke blot forhindre denne omfattende dyremishandling – det vil også være til fordel for folkesundheden.

Bjørn i bur på galdefabrik

Hjælp os med at gøre en ende på bjørnegaldefabrikkerne i Asien:

Støt nu

Læs rapporten

Vil du vide mere