Derfor skal minkavl forbydes for altid
Nyheder
Elendig dyrevelfærd, skader på nærmiljøet og store udledninger af fosfor, ammoniak og CO2. Der er mange gode argumenter for, at der bør indføres et permanent forbud mod minkavl i Danmark.
Topfoto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media
Selvom størstedelen af de danske minkavlere har valgt at modtage nedlukningserstatning og dermed ikke fortsætter i erhvervet, mangler vi fortsat et permanent forbud mod minkproduktion i Danmark. De 15 minkavlere, der ønsker at fortsætte, kan således genåbne deres farme, når det midlertidige forbud udløber ved udgangen af 2022.
Men en genåbning af minkproduktionen i Danmark vil få alvorlige konsekvenser på flere områder. Vi har samlet otte gode grunde til, at de danske politikere bør vedtage et permanent forbud.
1. Dårlig dyrevelfærd
På minkfarme holdes dyrene i små, golde trådbure, hvor de ikke kan få opfyldt deres naturlige behov for at jage, svømme, dykke i vand og i det hele taget være aktive. I naturen lever mink på store arealer typisk tæt på vand og med lang afstand til artsfæller, men på minkfarme holdes 150.000 dyr i tæt nærhed af hinanden.
Minkene mistrives under de unaturlige forhold, og det fører ofte til aggression og tvangspræget adfærd, så dyrene skader sig selv eller hinanden. En del har bidskader, som kan blive til betændte sår, og nogle har afgnavede lemmer. Der er endda eksempler på kannibalisme, eller mink der bider deres egne unger.
2. En underskudsforretning
Inden nedlukningen i 2020 havde minkindustrien igennem flere år oplevet en støt faldende omsætning. Til sidst kostede det typisk flere penge for en minkavler at producere et skind, end der kom ind ved salget af det. I 2019 havde minkbedrifterne i gennemsnit et underskud på 0,7 mio. kr.
Efterspørgslen er fortsat meget lille. Således blev der på Kopenhagen Furs første minkauktion i 2022 kun solgt 13 % af de udbudte minkskind, og årets anden auktion måtte af samme årsag helt aflyses.
3. Ude af trit med tiden
21 lande i Europa har allerede forbudt minkavl, igangsat udfasning af produktionen, eller som i Tysklands tilfælde indført så strenge krav, så det i praksis ikke er muligt at fortsætte minkavlen.
Sidste år viste en meningsmåling foretaget af YouGov desuden, at kun 20 % af danskerne synes, det er en god idé at genindføre mink som erhverv i Danmark.
4. Sundhedsfarligt
Når et stort antal dyr holdes tæt sammen, skaber det grobund for udvikling af vira og mutationer. Under coronapandemien opstod der udbrud af COVID-19 på hundredvis af minkfarme, og nye varianter af virussen blev overført fra dyr til mennesker.
Inden den midlertidige nedlukning af minkproduktionen i Danmark, var den multiresistente MRSA-bakterie udbredt på minkfarmene, og der har også været fund af resistens i mange andre sygdomsbakterier, herunder multiresistente e. coli-bakterier.
5. Skadeligt for den oprindelige natur
Igennem årene er tusindvis af mink undsluppet fra minkfarmene og ud i den danske natur.
Det er problematisk, da mink i Danmark er en invasiv art. De gør stor skade på de arter, der hører hjemme i den danske natur, især på fugle med reder på jorden.
6. Skadeligt for miljø og klima
Pelsproduktion er skadeligt for miljøet, da den udleder store mængder ammoniak, fosfor og CO2.
I den tid, minkfarmene har været lukket i Danmark, er landbrugets udledning af fosfor blevet nedbragt med mindst 3000 ton om året. Samtidig er ammoniakudledningen blevet reduceret med 9 %, og klimaet er blevet sparet for mindst 165.000 ton CO2 årligt.
7. Stort antibiotikaforbrug
Takket være den midlertidige nedlukning af minkfarmene blev der i 2021 brugt 2,5 tons mindre antibiotika i den animalske produktion i Danmark.
Et stort forbrug af antibiotika øger risikoen for, at der udvikles bakterier, som er modstandstandsdygtige overfor antibiotika, og at almindelige infektioner derfor ikke længere kan behandles med antibiotika.
8. Ikke bæredygtigt
Livscyklusanalyser viser, at minkpels er mindre bæredygtigt end andre tekstiler, hvilket især skyldes den større miljøbelastning.
Når bæredygtighed alligevel betones af pelsbranchen, er det fordi, pels tillægges urealistisk og udokumenteret lang levetid, og foder med fisk og fiskeaffald tillægges større værdi, end hvad der er belæg for.
Hjælp os med at få pelsproduktion forbudt i såvel Danmark som resten af EU: