Køer i en stald i EU

Dyrenes velfærd ignoreres i Grøn Trepart-aftalen

Nyheder

Grise, køer, høns og de andre dyr i det danske landbrug risikerer at få endnu dårligere forhold, fordi den nye aftale er baseret på en mere intensiv produktion.

Topfoto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals

De over 200 mio. landbrugsdyr, der hvert år indgår i den danske fødevareproduktion, ignoreres fuldstændig i Grøn Trepart-aftalen, der netop er faldet på plads.

Og det på trods af at et af de vigtigste formål med aftalen er: ”at skabe en historisk omlægning og omstilling af fødevare-og landbrugsproduktionen i Danmark.”

”Det er hverken fremsynet eller på nogen måde bæredygtigt i endnu højere grad at intensivere husdyrproduktionen, så malkekoen skal give mere mælk og soen skal føde endnu flere pattegrise, end den gør i dag,” siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver på landbrugsområdet i World Animal Protection Danmark. Hun fortsætter:

”Der er allerede et enormt pres på dyrene i den intensive husdyrproduktion. Det er fuldstændig urimeligt at lade dem betale den højeste pris for at reducere klimabelastningen fra fødevareproduktionen. Det vil resultere i dårligere dyrevelfærd og højere dødelighed i staldene. Det kan man ikke ligefrem kalde en historisk omlægning, men en fortsættelse af den måde, landbrugsproduktionen foregår på i dag!”

Fikseret soFikseret so i farebøjler.

Færre dyr i landbruget vil gavne klimaet

”Vi er helt enige med alle parterne bag Grøn Trepart-aftalen i, at der er brug for en omlægning af den måde vi producerer vores fødevarer på i Danmark. Men i stedet for at fortsætte med en stor animalsk produktion skal omlægningen ske ved at reducere antallet af landbrugsdyr til fordel for en større plantebaseret produktion end i dag,” mener Pernille Fraas Johnsen.

Udviklingen af den plantebaserede fødevareproduktion prioriteres allerede i Grøn Trepart-aftalen gennem en stor bevilling til Plantefonden, som bl.a. støtter forskning i nye afgrøder og udvikling af nye planteprodukter.

”Det er den helt rigtige vej at gå og tyder på, at parterne bag aftalen i det mindste anerkender det langsigtede klimamål om at omlægge til mere plantebaseret fødevarevareproduktion i Danmark. Men vi kommer først i mål med klimamål og en bæredygtig fødevareproduktion, når husdyrproduktionen samtidig gøres mindre, og antallet af landbrugsdyr reduceres markant.”

Skriv under for en ny retning for landbruget

Bedre dyrevelfærd er win-win

Pernille Fraas Johnsen fastslår, at der stadig vil være plads til og behov for dyr og animalsk produktion i Danmark, uanset at fødevareproduktionen generelt bliver mere plantebaseret – men at dyrene skal have mere plads og bedre forhold.

Det passer godt med målsætningen i Grøn Trepart-aftale om, at det økologiske areal skal være fordoblet i 2030. Ligeledes vil afgræsning med kvæg på naturarealer bidrage til øget biodiversitet – en anden vigtig målsætning i aftalen.

”En reel omlægning til mere plantebaseret produktion er uden sammenligning den mest effektive måde at reducere landbrugets store klimabelastning. Og det vil samtidig skåne millioner af dyr for et liv i lukkede stalde stald med fokus på stadig hurtigere vækst og højere produktion,” siger Pernille Fraas Johnsen og slutter:

”På mange måder kunne det være en win-win situation, og det er superærgerligt, at Trepartsaftalen forpasser denne historiske mulighed for at fremtidssikre den måde, vi producerer fødevarer på i Danmark.”

Høner i naturlige omgivelser

Kæmp for en ny retning for landbruget

Stop landmisbruget

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der skal være færre dyr i landbruget, som i stedet skal omlægges til en mere plantebaseret produktion. Dyrene skal have god plads i stalden, adgang til det fri og mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd.

Skriv under
Vil du vide mere