Fem grunde til, at Fjord&Bælt skal stoppe udnyttelsen af marsvin
Nyheder
Der er grunde nok til, at Fjord&Bælt ikke længere bør have lov til at tage marsvin fra naturen og holde dem i fangenskab.
I 23 år har marsvinet Freja været holdt fanget i Fjord&Bælts lille havnebassin. Igennem årene har hun haft selskab af skiftende artsfæller, der nu alle er døde. I hhv. oktober og november 2020 fik Freja igen nye fæller i bassinet: De helt unge marsvin Saga og Eskild.
Begge var blevet fanget i fiskeres bundgarn. I stedet for at blive sat fri, blev de sendt til Fjord&Bælt. Her skal de ligesom Freja trænes og fremvises for betalende gæster og samtidig bruges som forsøgsdyr.
Fjord&Bælt kalder selv marsvinene for deres største attraktion.
Uetisk, unødvendigt og skadeligt
Vi mener, at det er uetisk og uansvarligt at tage hvaler fra naturen og idømme dem livstid i fangenskab. Tungtvejende argumenter taler for, at dette ikke burde finde sted i Danmark:
- Marsvin er vilde dyr, der hører til i naturen, hvor de frit kan boltre sig over et enormt areal i havet, dykke flere hundrede meter og svømme over lange distancer. Det strider mod deres natur at leve indespærret i et havnebassin.
- Det er forbudt at indfange vilde marsvin fra den danske natur og bruge dem til forevisning. Fjord&Bælt har fået dispensation af Miljøstyrelsen til at tage marsvin ind, der er endt som bifangst. Men det strider imod normal praksis i det meste af verden, som er at sætte marsvinene fri og kun beholde dem i fangenskab, hvis de pga. kvæstelser eller andre forhold ikke kan genudsættes i havet.
- Fjord&Bælt har ad flere omgange uden tilladelse foretaget forsøg på nyfødte marsvineunger. På trods af at dette er en klar lovovertrædelse, har det ikke fået konsekvenser for centerets tilladelser til at holde marsvin i fangenskab eller anvende dem til forsøg.
- Uafhængige forskere stiller sig tvivlende over for, om Fjord&Bælts forsøg på marsvinene er nødvendige, da man allerede i tilstrækkelig grad har undersøgt, hvordan lyde påvirker hvaler.
- De forsøg, som Fjord&Bælt foretager, har i nogle tilfælde været skadelige for marsvinene. Freja er blevet udsat for forsøg, der gav hende hørenedsættelse. Og brugen af nyfødte marsvin til forsøg var stressende for både mor og unger.
Vigtig forskning?
Fjord&Bælts forsøg på marsvinene drejer sig primært om kalibrering af udstyr, der bruges på marsvin i naturen. Derudover foretager de lydforsøg, hvor dyrene udsættes for påvirkninger på op mod 210 decibel.
Vi anerkender, at man kan finde svar på visse spørgsmål ved at studere dyr i fangenskab. Men vi mener ikke, at behovet for at kalibrere udstyr kan retfærdiggøre, at vilde dyr indfanges fra det fri og fastholdes i fangenskab, når de ville kunne genudsættes.
Centeret mener selv, at forsøgene er vigtige for at beskytte fritlevende havdyr, herunder marsvin, når der bygges havvindmølleparker, broer og andre installationer til hav. Men som nævnt i punkt fire ovenfor er det tvivlsomt, om centerets forsøg bidrager med ny viden. Det siger bl.a. den uafhængige biolog Birgith Sloth, der i mange år har beskæftiget sig med marsvin og andre hvaler:
”Forsøgene i Fjord&Bælt er helt unødvendige. Allerede i 60’erne og 70’erne blev der i Danmark lavet dækkende og grundige forsøg, og de seneste to årtier er der foretaget grundige lydundersøgelser på marsvin i naturen. Fjord&Bælt udnytter ganske enkelt deres forskning til at lave shows med marsvinene.”
Hun fortsætter: ”Der bør ikke gives dispensation til at bruge marsvinene som forsøgsdyr, for forsøgene er ikke til gavn for artsbevarelsen. Og det står der i loven, at der SKAL være, hvis der skal dispenseres.”
Birgith Sloth har tidligere været ansat i Miljøministeriet og har i flere år repræsenteret Danmark i Den Internationale Hvalfangstkommission. I dag sidder hun i Rådet for Dyreforsøg, hvor hun er med til at behandle ansøgninger om dyreforsøg og foretage kontrolinspektioner i forbindelse med forsøgsdyr.
Vær med til at stoppe udnyttelsen af danske marsvin
Det er ikke for sent at sætte de unge marsvin Saga og Eskild fri, så de ikke skal lide samme skæbne som Freja. De kan stadig nå at vende tilbage til naturen, hvor de hører til.