Første hanjaguar genudsat med succes i Amazonas
Nyheder
Jaguarungen Xamã flygtede fra en skovbrand i Brasilien og var nær omkommet. Nu skriver han i stedet historie og bliver den første hanjaguar, der vender tilbage til Amazonas-regnskoven.
Xamã er blot et af millioner af vilde dyr, der i 2022 mistede deres hjem under omfattende skovbrande i Brasilien. Han var omkring to måneder gammel, da han blev fundet i et område tæt på brandene – alene, svag og dehydreret. Sandsynligvis var han blevet skilt fra sin mor, da de måtte flygte fra flammerne.
I første omgang blev Xamã bragt til et dyrehospital, hvor han kunne få kyndig behandling og komme sig. Efter fem måneder blev han i slutningen af januar 2023 flyttet til et rehabiliteringscenter.
Her kan Xamã nu boltre sig på et 15.000 m² stort areal med indhegnet regnskov. Han skal blive under disse beskyttede forhold i op til to år, mens han lærer de grundlæggende færdigheder, en jaguar har brug for i naturen. Derefter vil han blive genudsat i et sikkert område af regnskoven, hvor han igen kan leve helt frit.
Vi støtter de lokale organisationer, der i samarbejde med myndighederne har reddet Xamã og nu rehabiliterer ham, så han kan vende tilbage til sit sande hjem i den fri natur. Han er blot et blandt mange andre vilde dyr, vi på den måde har været med til at redde fra skovbrandene.
Xamã under transporten til genudsætningsområdet.
Regnskoven afbrændes af landbruget
Skovbrandene i Brasilien opstår, når store naturområder bliver fældet og afbrændt for at gøre plads til græsmarker til kødkvæg eller sojamarker. Sojaen ender som foder til landbrugsdyr over hele verden.
”Xamã er endnu et offer for den fremmarch af ødelæggelse, der rydder Brasiliens skove og det mangfoldige vilde dyreliv, som har hjemme der. Den ikoniske jaguar mister sine levesteder, blot for at mennesker kan spise stadig mere kød til de lavest mulige priser,” siger David Maziteli, der er kampagneansvarlig for arbejdet med vilde dyr i World Animal Protection.
Han fortsætter: "De seneste 50 år er flere og flere naturområder blevet omdannet til soja-monokulturer. 75 % af denne soja ender som foder til dyr, der holdes indespærret i en intensiv produktion med dårlig dyrevelfærd. Hvis man i stedet dyrkede planter til menneskeføde, ville der være brug for langt mindre arealer. Så det ville både give større fødevaresikkerhed og beskytte de vilde dyr."
I Brasilien lever verdens største bestande af jaguarer, og Amazonas er artens vigtigste territorium med store, sammenhængende leveområder. Hvis skoven forsvinder, risikerer jaguaren derfor at uddø.
Vær med til at lægge pres på politikerne, så skovrydningen stoppes:
Dronefoto af det 15.000 m2 store indhegnede område, som er Xamãs hjem de næste to år.
Skal lære at jage og forsvare sig
Xamã er i den grad klar til at tage hul på næste kapitel i sin historie. Så snart han var blevet transporteret til sit nye hjem og lågen blev åbnet, spurtede han for fuld kraft ind i skoven.
Der er der stadig et stykke vej, før Xamã er fuldt rehabiliteret og helt kan klare sig selv. Hvis det ikke havde været for brandene, ville Xamãs mor have vist ham, hvordan man jager og forsvarer sig. Når får han i stedet hjælp af et hold af biologer og adfærdseksperter til at lære disse vigtige jaguarfærdigheder.
Xamã vil dog kun have minimal direkte kontakt med sine hjælpere, for det er vigtigt, at han bliver ved med at være sky og holder sig på afstand af mennesker. Han bliver overvåget via kameraer, og vi kan allerede nu se, at han spiser normalt og er godt i gang med at udforske sit nye hjem.
Xamã fanget med vildtkamera i sit nye hjem.
Den første hanjaguar, der genudsættes
Når Xamã er klar til at være helt på egen pote, vil han blive sat fri i regnskoven og kunne bidrage til at øge bestanden af jaguarer. Det vil gøre ham til den første hanjaguar i Brasilien, som med succes er blevet reddet og genudsat i Amazonas.
I mindst et år derefter vil Xamã blive fjernovervåget ved hjælp af et radiohalsbånd. Den indsamlede viden om, hvordan han tilpasser sig livet i skoven, kan være en hjælp, når andre hanjaguarer i fremtiden skal genudsættes.
”Man har tidligere forsøgt at rehabilitere hanjaguarer i Amazonas, men ikke med denne tilgang, som er nøje udviklet igennem en årrække. Det er en nyudvikling, der virkelig kan gøre en forskel i arbejdet for at bevare arten,” siger Leonardo Sartorello, biolog og koordinator af genudsættelsesprogrammet.
Fra maj til oktober er det igen højsæson for afbrændingen af Amazonas. Hjælp os med at få sat en stopper for landbrugets ukontrollerede skovrydning: