Globalt initiativ mod spøgelsesnet
Nyheder
Hvert år tabes eller smides omkring 640.000 ton fiskeriudstyr i verdenshavene. Millioner af sæler, skildpadder, hvaler og andre dyr dør, når de bliver viklet ind i disse ”spøgelsesnet”. Et nyt globalt samarbejde skal redde en million havdyr.
Sikrere og renere verdenshave, hvor havdyr frit kan svømme rundt uden at være i fare for at blive fanget og dø i spøgelsesnet. Det mål har 50 globale eksperter forpligtet sig til i fællesskab at arbejde hen imod. Det skete på åbningsmødet for Global Ghost Gear Initiative (GGGI).
Vi står i World Animal Protection i spidsen for GGGI, der udgør en magtfuld alliance af virksomheder, FN-organer, forskningsinstitutter, NGO’er samt Storbritanniens og USA's regeringer. Vores mål er at redde en million havdyr før 2018.
Kun en fælles indsats kan løse problemet
Eksperterne er enige om, at et fælles samarbejde er nødvendigt for at løse det globale problem med spøgelsesnet. GGGI’s medlemmer har forpligtet sig til at bidrage til løsningen på forskellig vis, bl.a. ved at
- finansiere lokale projekter
- øge mulighederne for at genbruge fiskeriudstyr
- dele ekspertise for at blive klogere på, hvorfor der tabes og mistes så meget fiskeriudstyr i havet, og hvor store skader det gør
- gå i dialog med fiskevirksomheder og den globale fiskeindustri og tilbyde dem hjælp til at gå over til mere bæredygtige metoder.
Claire Bass, der er leder for kampagnearbejdet med vilde dyr i World Animal Protection, siger:
”Åbningsmødet var den første vigtige milepæl på den lange rejse mod at befri verdenshavene for de farlige spøgelsesnet. Mennesker, miljøet og dyrene vil alle drage fordel af, at havene bliver beskyttet. Den energi og det engagement, som deltagerne viste, får os til at tro på, at vi sammen kan løse problemet.”
Opbakning fra fiskebranchen
Vi vil fortsætte med at støtte initiativer som oprydning af strande og have. Det inkluderer genbrugsprojekter, som gør, at bjærgede fiskeliner, net, fælder og andet fiskeriudstyr bliver penge værd. Den type kreative løsninger giver fiskeindustrien et økonomisk incitament til at gøre noget ved problemet – samtidig med at de fjerner de nogle af de dødsensfarlige spøgelsesnet.
Flere fiskevirksomheder og adskillige store detailhandlere over hele verden har allerede givet udtryk for, at de bakker op om GGGI og dets initiativer.
FN roser initiativet
Frank Chopin, der er leder af FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) udtaler:
”FAO værdsætter og roser det arbejde, som World Animal Protection har gjort for at lancere Global Ghost Gear Initiative. Vi vil gerne tilskynde World Animal Protection og andre til at opbygge en samarbejdsånd med fiskere og andre, der tilbringer deres liv på havene. Deres store viden og erfaring kan være afgørende for at reducere mængden af tabt og kasseret fiskeriudstyr. Det er helt afgørende for initiativets succes, at beslutningerne bliver truffet på baggrund af videnskabelige viden, der er tilgængelig om emnet.”
GGGI bliver officielt lanceret i starten af 2015 og er åben for yderligere bidrag fra fiskerisammenslutninger, NGO’er, virksomheder og andre relevante interessenter.