Kinesisk by indfører forbud mod at spise hunde og katte
Nyheder
Coronakrisen fører til ny lov til gavn for dyrene: Den kinesiske by Shenzhen har vedtaget et forbud mod at spise hunde og katte.
Det nye forbud skal træde i kraft den 1. maj, og vi hilser det velkomment.
”Corona-pandemien har sat tyk streg under, at det er på høje tid, at vi får stoppet den brutale udnyttelse af dyr,” mener Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.
Alt tyder på, at coronavirussen COVID-19 stammer fra et madmarked i Wuhan, Kina, hvor der bl.a. blev solgt dyr som flagermus, slanger og desmerkatte.
Zoonoser – sygdomme, der overføres fra dyr til mennesker – er hvert år skyld i over to millioner menneskelige dødsfald. Omkring 60 % af de smitsomme sygdomme, som rammer mennesker, stammer fra dyr – heraf 70 % fra vilde dyr.
Slut med hunde, katte og vilde dyr i kødproduktion
Hunde ender jævnligt på middagsbordet mange steder i Asien, hvor omkring 30 mio. hunde årligt bliver dræbt for deres køds skyld. I Kina drejer det sig om ca. 10 mio. hunde og 4 mio. katte om året ifølge Humane Society International.
Kinas øverste lovgivende forsamling meldte allerede i februar ud, at det nu er forbudt at handle med og spise vilde dyr. Der er dog undtagelser i loven – bl.a. er det fortsat lovligt at bruge ingredienser fra vilde dyr som f.eks. bjørnegalde i traditionel asiatisk medicin.
Shenzhen er indtil videre den eneste by, der har udvidet forbuddet til også at gælde hunde og katte. Mindst lige så vigtigt har byen også indført et permanent forbud mod at avle hunde og katte såvel som vilde dyr til brug som fødevarer. Dyrene avles under horrible forhold med alt for lidt plads og dårlig hygiejne. Det fører til store lidelser hos dyrene og skaber grobund for udvikling af farlige vira.
Sydkoreansk hundefarm. Foto: Korean Animal Welfare Association (KAWA)
Forbuddet bør dække endnu bredere
Forbuddet i Shenzhen er et skridt på vejen mod at stoppe menneskers hensynsløse udnyttelse af dyr. Vi håber, at det kan føre til positive forandringer for dyrene, også på en større skala. Gitte Buchhave siger:
”Det nye forbud vil hjælpe med at sikre mennesker bedre mod smitsomme sygdomme og beskytte dyr mod fuldstændig unødvendige lidelser. Men hvis vi skal forhindre pandemier som COVID-19 i fremtiden, er det afgørende, at forbuddet spredes ud til hele Kina og resten af verden. Og ikke mindst at det også kommer til at gælde brugen af vilde dyr til underholdning, traditionel medicin og som eksotiske kæledyr.”
Vi arbejder for at få indført et globalt forbud mod handel med og udnyttelse af vilde dyr.