Den reddede dansebjørn Maya nyder livet i Balkasar bjørnereservat

Kreativ køling redder bjørneliv

Nyheder

Først var det for koldt, nu for varmt… Balkasar Bjørnereservat har måttet tænke i nye baner for at sikre de reddede bjørne mod ekstreme temperaturer.

Fotos: BRC

Balkasar Bjørnereservat i Pakistan er lige nu hjem for 68 kravebjørne og isabellabjørne, der er reddet fra en grusom tilværelse.

Reservatet ligger i den sydlige udkant af de sydligste Himalaya-bjerge – et område, som er varmere end bjørnenes naturlige miljø. Men det er der en god grund til.

Madeeha Manzoor, driftschef i vores partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC), som driver reservatet, fortæller:

”Bjørnene var kun få uger gamle, da de blev taget til fange og deres mødre skudt. I hele den første del af deres liv blev de slæbt gennem de glohede sydlige dele af landet, hvor de var tvunget til at ’danse’ i gader og stræder eller kæmpe mod angribende hunde for at underholde tilskuere.”

Hjælp bjørnene

Bjørnene voksede altså op langt fra deres naturlige, kolde leveområder, og med tiden tilpassede deres kroppe sig det varmere vejr. De har ganske enkelt mistet evnen til at klare ekstrem kulde, hvilket BRC fandt ud af på den hårde måde.

”Vi byggede vores første reservat, Kund Park, i en koldere region. Men selv efter at have levet der i over ti år, var bjørnene aldrig rigtigt komfortable, især ikke om vinteren,” forklarer Madeeha.

Bjørnene flyttede sydpå

Da der skulle opføres et nyt reservat, Balkasar, for at give plads til flere bjørne, byggede man det derfor i en varmere egn.

Balkasar-reservatet stod endnu ikke færdigt, da Kund Park blev ødelagt af oversvømmelser i sommeren 2010. Men heldigvis man var langt nok til, at de bjørne, som blev reddet fra vandmasserne, kunne flyttes dertil.

Reddede bjørne i Balkasar BjørnereservatBjørnen Jugnu blev reddet i 2018 og har levet i Balkar-reservatet lige siden.

Høje temperaturer truede bjørnene på livet

Det varmere vejr i Balkasar har hidtil passet bjørnene godt. Men nu har klimaforandringer bragt ekstremt vejr til området, så temperaturerne her om sommeren kan nå helt op på 50 grader.

”Selv vandet i vandhullerne har været kogende varmt, så bjørnene har haft svært ved at køle sig ned,” siger Madeeha.

Det kostede desværre bjørnen Sanam livet. Hun døde ganske enkelt af hedeslag.

”Med Sanams død stod det klart for Balkasars ledelse, at de var nødt til at undersøge alle muligheder for at beskytte bjørnene mod varmen. Det var ikke realistisk at flytte bjørnene indenfor for at køle dem ned, for området er for stort, og der er for mange bjørne,” fortæller Madeeha og fortsætter:

”Til sidst fandt de en på en unik løsning. De fyldte en stor vandtankbil op, tilsluttede en generator og fik sat en trykmotor og en slange på. Efter et par mislykkedes forsøg blev systemet justeret, og nu bliver bjørnene jævnligt bruset over med vand. På den måde kan de klare varmen.”

Bjørn spiser nektarinDet uforudsigelige vejr, som klimaforandringer har medført, har også givet reservatet en mindre nektarinhøst end normalt. Bjørnene elsker den saftige brugt, så de ansatte har omhyggeligt talt og fordelt alle nektarinerne, så hver bjørn har fået lige mange.

Du kan være med til at hjælpe de bjørne, vi redder fra et brutalt liv som dansebjørne eller i bjørne-hundekampe, og give dem et godt, nyt liv i Balkasar-reservatet:

Støt nu

Vil du vide mere