Grise presset sammen i dyretransport. Foto: Andrew Skowron / We Animals Media

Lidt mere luft til smågrise under transport

Nyheder

Hvert år eksporteres 15 mio. danske smågrise til opfedning i udlandet, og mange koger i timevis under transporten. Nu er der forbedringer på vej.

Topfoto: Andrew Skowron / We Animals Media

For første gang er der blevet fastsat et minimumskrav til loftshøjden på transporter af smågrise, hvilket skal sikre bedre luftcirkulation og lidt mere plads til grisene.

I dag pakkes smågrisene tæt i lastbiler med fem etager. Der er ingen krav til ventilation, indvendig loftshøjde eller hvor meget luft, der som minimum skal være over grisene. Særligt i perioder med varmt vejr udsættes grisene for alt for høje temperaturer under transporten ned gennem Europa, som ofte varer over otte timer.

”Det er dybt problematisk. Grise er meget følsomme overfor varme, og de lider hurtigt overlast, når der ikke er god ventilation under transport, og temperaturen stiger. Tilstrækkelig ventilation er simpelthen en fundamental forudsætning for at sikre grisenes velfærd under transport.”

Det udtaler Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver for landbrug i World Animal Protection Danmark, som mener, at de nye regler er en klar forbedring.

Helt konkret kræver de nye regler, at der ved transport af smågrise med en gennemsnitlig vægt på 35 kg er en loftshøjde på minimum 68 cm. Det giver cirka 19 cm luft over ryggen på grisen.

Lang overgangsperiode

Desværre må grisene vente til helt 2031 på den ekstra plads. Regeringen har nemlig valgt at indfase kravene med en overgangsperiode på syv år af hensyn til erhvervets investeringer i den nuværende vognpark.

”Det er lang tid at vente for de mange millioner smågrise, der hvert år lider under transporterne. Vi havde gerne set en kortere overgangsperiode kombineret med en bedre temperaturkontrol, passende adgang til vand og ikke mindst en maksimal transporttid på otte timer,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Hun påpeger, at en maksimal transporttid på otte timer ovenikøbet ville være i tråd med erklæringen i aftalen fra Grøn Trepart om en klimaafgift. Her står der, at regeringen vil arbejde for, at ’den maksimale transporttid for dyr til levebrug begrænses yderligere i forhold til EU-Kommissionens forslag, med det formål at gøre det mindre attraktivt at sende smågrise ud af landet’.

Der er altså stadig plads til store forbedringer, men de nye regler er et skridt i den rigtige retning.

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning i landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere