Krokodille på australsk krokodillefarm, som Hermès er medejer af. Foto: Farm Transparency Project

Modeugen stepper op på dyrevelfærd

Nyheder

Det er slut med skind og fjer fra vilde dyr, når designere og brands viser sidste nyt på catwalken ved Copenhagen Fashion Week.

Topfoto: Krokodiller avles på krokodillefarme under uhygiejniske forhold og slagtes med brutale metoder for at blive brugt som tasker eller accessories i modeindustrien.

I 2023 droppede den københavnske modeuge pels. Nu bandlyser Copenhagen Fashion Week også brugen af skind og fjer fra vilde dyr, når fremtidens tøjmode præsenteres på catwalken i København.

Beslutningen er gennemført i et samarbejde mellem os i World Animal Protection Danmark og den københavnske modeuge. Danmark er det andet land i verden, der har indført en så omfattende dyrevelfærdspolitik for modebranchens helt store vindue.

“Copenhagen Fashion Week ventede lidt for længe, før de endelig droppede brugen af pels sidste år, men derfra er der for alvor kommet skub i tingene,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark.

Ved modeugen i sommeren 2023 slog Stephanie Kruuse Klausen fast, at hun var begejstret for, at modeugen endelig havde erklæret sig pelsfri, og at det nu var på tide at tage det næste afgørende skridt for dyrene.

Stort fremskridt for dyrene

Siden har vi haft en frugtbar dialog med Copenhagen Fashion Week og med støtte fra den internationale organisation Collective Fashion Justice.

Allerede her et års tid efter ser den fælles mission ud til at være lykkedes.

“Det er et stort fremskridt for tusindvis af vilde dyr over hele verden, og pludselig er det gået stærkt med at få sat dyrevelfærd på modens dagsorden,” siger Stephanie Kruuse Klausen og fortsætter:

“Med beslutningen om at fjerne skind og fjer fra vilde dyr fra catwalken går Copenhagen Fashion Week nu mod en komplet dyrevelfærdspolitik. Det kan vi alle sammen godt være stolte af, for vi er faktisk kun det andet land i verden, hvor modeuge har indført et forbud mod pels, fjer og skind fra vilde dyr. Dét er et afgørende signal til resten af den globale modebranche.”

Struds får flået sine fjer afMange levende strudse får hevet eller skåret deres fjer af, for at de kan blive brugt til tøj og modetilbehør.

Skal ikke udnyttes for modens skyld

Vi har arbejdet tæt sammen med Emma Håkansson, direktør for Collective Fashion Justice. Hun assisterede også vores australske team, da de sidste år overbeviste Melbourne Fashion Week om at være de første i verden til at indføre et totalforbud mod udnyttelse af vilde dyr for deres pels, skind og fjer.

“Den danske modeuges beslutning gør dem til det andet land i verden med så omfattende en politik på dyrevelfærdsområdet. Det er et stærkt signal til den internationale modeindustri, der peger frem mod det, vi kan forvente fra branchen fremover,” siger Emma Håkansson.

"Det understreger, at det på ingen måde er acceptabelt at mishandle og udnytte dyr for modens skyld, og det er præcis det, som en ansvarlig industri nu endelig har fået øjnene op for,” slutter hun.

Læs også: Fjer er den nye pels

Vil du vide mere