På besøg hos elefanterne i BLES
Nyheder
Det føltes som et rent mirakel for Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection, da hun besøgte det elefantreservat, vi støtter i Thailand. Læs hendes beretning og se billeder fra besøget.
Nogle af mine største oplevelser har været at opleve dyr, som vi i World Animal Protection har været med til at give et godt liv – med hjælp fra mange gavmilde dyrevenner. Og mit besøg i elefantreservatet BLES i Thailand var bestemt ingen undtagelse.
Fra helvede til paradis
Jeg kom til Boon Lott’s Elephant Sanctuary (BLES) efter at have oplevet den forfærdelige mishandling af elefanter og andre dyr i turistindustrien.
Jeg havde set en elefant blive slået så hårdt i hovedet med en metalkrog, at det rungede. Jeg havde set elefanter stå lænket på hårde betongulve i få meter korte kæder. Og jeg havde set elefanter svaje uophørligt frem eller tilbage eller udvise andre former for stereotyp adfærd – et tydeligt tegn på stress og frustration.
Til sidst kunne jeg ganske enkelt ikke holde ud at se mere lidelse. Så det var den rene udfrielse at komme til BLES. Det første syn, der mødte mig, var en elefant, der svømmede rundt blandt åkander i en lille sø. Det føltes som et mirakel!
Mit møde med Wassana
BLES er grundlagt af Katherine Connor, og hendes vision er at give elefanterne et så frit liv som muligt. Alting foregår på elefanternes præmisser, så der er ikke noget fast skema for, hvordan dagen ser ud.
Da jeg ankom om formiddagen, var elefanten Wassana netop ved at få vasket et kronisk sår, hun har i den ene fod. Det fik hun efter at have trådt på en landmine, dengang hun blev brugt til elefantridning i turistindustrien. Såret forsvinder aldrig helt, men i BLES vasker hendes mahout det hver dag og giver hende en støvle og sok på til at beskytte det.
Jeg var så heldig, at jeg fik lov til at hjælpe med at vaske såret. Pludselig besluttede Wassana sig for, at hun var tørstig, så hun stak snablen ind under vandstrålen. Hendes mahout fortalte, at hun også har fundet ud af selv at tænde for vandhanen med snablen, hvis hun får lyst til en tår koldt vand.
Følges med vennerne
Kort efter begyndte de første elefanter at vandre ud i det store, naturskønne reservat. Elefanterne bestemmer selv, hvornår de har lyst til at starte dagen, så ikke alle sætter i gang på samme tid. De følges typisk ad sammen med deres bedste venner.
Katherine fortalte mig, at før elefanterne kom til BLES, blev mange af dem slået, hvis de prøvede at interagere med hinanden. Deres ejere var nemlig bange for, at de ville begynde at slås. Men i BLES er de fri til at bevæge sig omkring og socialisere med hinanden, og så dukker deres naturlige instinkter som flokdyr hurtigt frem. De finder sammen i små grupper, og de ældre og mere erfarne elefanter hjælper og beskytter de yngre elefanter.
Her bruger mahouterne dyrevenlige metoder
I BLES har hver elefant deres egen mahout, der på afstand følger med dem rundt i reservatet og sikrer sig, at de ikke bevæger sig ud på de omkringliggende dyrkede marker. Det er også mahouterne, der passer og plejer elefanterne, hvis de er syge eller skadede, og som sørger for, at de får nok at spise.
Så når man ser en elefant i reservatet græsse, klø sig mod træerne eller sprøjte mudder på ryggen, skal man blot kigge sig lidt omkring – så ser man en mahout sidde fredeligt i græsset et lille stykke væk eller ligge i en hængekøje og betragte elefanten. En af mahouterne fortalte mig, at det er verdens bedste job – og jeg tror ham!
Flere af mahouterne er de tidligere ejere af elefanterne. De ønskede et bedre liv for deres elefant og ville selv finde en bedre levevej. I turistindustrien var de tvunget til at lade elefanterne knokle dagen lang i store elefantlejre. Lejrenes ejere stillede strenge krav til, hvor mange rideture elefanterne skulle ud på hver dag, og at elefanterne konstant var under fuld kontrol. Derfor følte mahouterne sig tvunget til at behandle elefanterne hårdere, end de ønskede.
I BLES har mahouterne lært at bruge dyrevenlige metoder til at håndtere elefanterne, og de behandler dem med mildhed og respekt.
Følg med i elefanternes liv
Efter at have tilbragt dagen i BLES havde jeg fået ny energi til at kæmpe videre for at få stoppet den groteske behandling, som vilde dyr er udsat for i turistindustrien. Det er der her, vi arbejder for – at give dyr et liv fri for smerte og frygt, hvor de er fri til at følge deres naturlige instinkter.
Hvis du har lyst til at følge med i elefanternes liv, kan jeg varmt anbefale at følge BLES' facebooks-side, hvor der næsten hver dag er nye billeder og søde historier. Husk også at du på vores egen facebook-side får masser af billeder og opdateringer fra vores arbejde med elefanter og mange andre dyr.