På vej mod friheden
Nyheder
Når reddede dovendyr genudsættes, skal de lære et nyt leveområde, nye lyde og nye lugte at kende. Derfor bygger vi nu ”halvvejsindhegninger”, der hjælper dem til at klare sig bedre, når de vender tilbage til naturen.
I Amazonas-området bliver dovendyr taget fra naturen og mishandlet i turistindustrien. Mange af dem er blot små unger. Vi vil hjælpe reddede dovendyr med at vende tilbage til naturen, og derfor har vi finansieret to ”halvvejs-indhegninger”, hvor de lærer at klare sig selv, når de bliver genudsat.
Dovendyr genudsættes i beskyttet område
AIUNAU-redningscenteret i Colombia, som vi støtter, giver reddede dovendyr den pleje, de har brug for.
På AIUNAU-centeret får dovendyrsungerne den pleje, de har brug for
Når ungerne på centeret er kommet sig over mishandlingen i fangenskab og er store nok, er det tid til at genudsætte dem i naturen. De ansatte forsøger at genudsætte dem tæt på det område, hvor de kommer fra, eller hvor de blev fundet. Det er dog ikke altid muligt. I de tilfælde bliver de flyttet til et beskyttet, privatejet skovområde 600 km nord for redningscenteret.
Her finansierer vi to store indhegninger, hvor dovendyrene bliver sat ud som en slags ”halvvejsstation” på deres vej tilbage til naturen. I indhegningerne kan dovendyrene vænne sig til området, lydene, lugtene og klimaet i deres nye hjem. Det gør dem bedre i stand til at klare sig selv, når de bliver genudsat i den fri natur.
På AIUNAU bor dovendyrsungerne i små hytter af plexiglas. Når de er klar til det, bliver de flyttet til halvvejsindhegningerne eller genudsat i naturen.
Indhegningerne hjælper dovendyrene på vej
Paul Bentacur, der ejer det beskyttede område, fortæller:
”Det er altid svært for dyr at blive flyttet fra et levested i et relativt koldere område, som der hvor AIUNAU ligger, til et varmere område som her. Nu får dovendyrene et beskyttet sted at leve til at starte med, og det vil være en kæmpe fordel for dem, når de bliver rigtigt genudsat. Så har de allerede tilpasset sig vejret og stedet, og de kender lydene af for eksempel de rovdyr, der lever her.”
Den lille dovendyrsunge skreg uafbrudt
Den lille unge var kun to måneder gammel, da han blev reddet
Blandt de dovendyr, der for nylig er ankommet til AIUNAU, er en lille unge på kun to måneder. En politibetjent havde konfiskeret ham fra en lille landsby.
Da ungen ankom til centeret, var han dehydreret, meget sulten og ekstremt stresset. Han skreg uafbrudt den første dag – sandsynligvis en reaktion på, at han er blevet taget fra sin mor. I dagevis blev han ved med at skrige, men takket være den omsorgsfulde pleje fra de ansatte er han nu begyndt at komme sig. Han er faldet til ro og skriger ikke længere.
Det vil sandsynligvis tage et års tid, før han er klar til at blive genudsat.
Peque blødte fra alle sine kløer
Peque bliver plejet døgnet rundt
Peque er en fem måneder gammel dovendyrsunge. Hun blev bragt til AIUNAU af en kvinde, der havde fundet hende i en by i det vestlige Colombia. Der er tale om et farligt område, hvor der jævnligt er forlydender om dovendyr, der bliver taget fra naturen.
Peque var i elendig forfatning, da hun ankom til AIUNAU. Hun blødte fra alle sine kløer, der hvor de sidder fast på fødderne. Det tyder på, at hun er blevet holdt i kløerne, hvilket er smertefuldt for dovendyr og kan give dem alvorlige skader. Hun var desuden ekstremt stresset, fordi hun var blevet taget fra sin mor i så ung en alder.
Nu får Peque den nødvendige pleje døgnet rundt. Hendes sår er ved at hele, og når hun er kommet sig helt, vil hun blive genudsat i naturen.