En mink i naturen

Pels er passé

Nyheder

Danskerne er færdige med pels ifølge ny undersøgelse. Den tendens bakkes op af fremtidsforsker og frontløbere i modebranchen.

Pels hører fortiden til. Det gælder både, hvis du spørger fremtidsforskeren og forbrugerne. I en ny YouGov-undersøgelse, vi har fået foretaget svarer 62 %, at de mener, at modebranchen bør droppe brugen af pels, mens kun 19 % mener, at pels fortsat skal være at finde i butikkerne.

Ude af trit med tiden

Det overrasker ikke fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, der har set en klar tendens i pelsforbruget siden storhedstiden i 1980’erne, hvor Dallas- og Dollars-fruerne tonede frem på skærmen iført luksuriøse pelsrober.

Søstrene Julie og Marie Skall er designere og grundlæggere af Skall Studio

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen

”Salg af pels har været drevet af 90’ernes og 00’ernes produktbulimiske tilstande især i Rusland og Kina, der som sidegevinst har været med til at gøre pels endnu mere ’tacky’ og ude af trit med tiden. Der er i stedet en længsel efter et mere afdæmpet, eftertænksomt forbrug,” siger hun.

Læs også: Pas på den skjulte pels

På de seneste to minkauktioner i Danmark i februar og juni har man mærket den dalende efterspørgsel på pels.

På auktionerne har man forsøgt at få solgt de sidste rester af minkpels, som man ligger inde med, siden industrien blev midlertidigt lukket ned i Danmark i 2020. Blot hver tiende skind blev solgt ved auktionen i februar, mens man i april valgte helt at aflyse auktionen, da man forventede samme resultat. I juni afholdt man igen auktion, men også her endte man med kun at få afsat 7 %.

Skriv under mod pelsdyravl

Designere dropper pels

Modehuse som Gucci, Chanel og Balenciaga har droppet pels. Også i Danmark har flere designere taget stilling til brug af pels. Hos Skall Studio har man en nedskrevet dyrevelfærdspolitik, og søstrene Julie og Marie har fra begyndelsen haft en helt klar holdning til brug af pels.

Søstrene Julie og Marie Skall er designere og grundlæggere af Skall Studio

Julie og Marie Skall, grundlæggere af Skall Studio

“Som virksomhed, men også i vores privatliv føler vi os forpligtede til at give dyrene den stemme, de ikke selv har. Derfor har vi aldrig brugt pels og læder i vores kollektioner, hvilket har været et helt bevidst valg fra starten. Desuden er vi begge vegetarer, og vores frokostordning er vegetarisk. I det hele taget er vi en meget værdibaseret virksomhed, hvilket vi synes er enormt vigtigt. Vi har en stemme, og den skal vi bruge rigtigt,” udtaler Julie og Marie Skall, designere og grundlæggere af Skall Studio.

Pels er dømt ude på flere modeuger

Senest har den danske modeuge taget afstand til brugen af pels på catwalken. Det vil fra 2023 ikke længere være muligt at præsentere eller udstille kollektioner ved Copenhagen Fashion Week, hvis man bruger pels i sin produktion.
 
Vi kæmper for at få pels forbudt ved modeugerne over hele verden. Det er blandt andet lykkedes os at få Melbourne Fashion Week til at droppe brugen af pels, og nu følger den danske modeuge altså trop.

”Det er en sejr for dyrene, at man i modebranchen nu tager dyrevelfærd alvorligt. Pelsproduktion er en grusom industri, hvor pelsdyr sidder indespærret i små bure for at ende livet som en unødvendig frakke eller accessoires,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Hjælp os med få forbudt pelsproduktionen i hele EU:

Skriv under

Vil du vide mere