En turist i Manaus, Brasilien, tager en selfie med et dovendyr

Selfies med vilde dyr vokser voldsomt

Nyheder

Der er penge i at lade turister tage selfies med dovendyr og andre vilde dyr. På Instagram er der kommet 292 % flere selfies med vilde dyr på bare tre år. Men dyrene lider, og nogle dør endda.

”Selfie-dillen med vilde dyr er et verdensomspændende fænomen, der går ud over dyrene. Virkeligheden er jo, at dyrene lider både fysisk og psykisk. Desværre er mange turister uvidende om, hvilke konsekvenser det kan have for eksempelvis et dovendyr at skulle være rekvisit på en selfie,” forklarer Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

1019560

Eksplosiv stigning på få år

Vi har kigget mere end 130.000 dyreselfies fra de seneste år efter på Instagram og andre sociale medier for at vurdere, hvor ofte der er tale om skadelige selfies. På Instagram - en af verdens største sociale platforme - er 4 ud af 10 selfies med vilde dyr, der lægges op, skadelige for dyrene.

  • Der er en stigning på 292 % i antallet af selfies med vilde dyr på Instagram i perioden 2014 til juni 2017.
  • Over 40 % af selfierne er ‘dårlige’ selfies med vilde dyr, hvor personen på billedet for eksempel krammer eller holder det vilde dyr.

"Vi mener, at Instagram har et ansvar. Lige nu står der intet om dyrevelfærd eller dyremishandling i deres retningslinjer. Derfor er vi gået i dialog med Instagram for at få dem til at indtænke dyrebeskyttelse i retningslinjerne," siger Gitte Buchhave.

Se video af et dovendyr, der brutalt tages fra naturen:

9 ud af 10 lokale turudbydere tilbyder selfies med vilde dyr

Selfies med vilde dyr er et voksende problem i Amazonas-området. Her tages dovendyr og mange andre vilde dyr fra naturen – ofte som unger – og bliver holdt i fangenskab under beskidte, trange forhold.

Vi har igennem en længere periode overvåget særligt to steder i Sydamerika, hvor selfies med vilde dyr er et standardtilbud til turisterne. I Manaus, dybt inde i den brasilianske Amazonas-regnskov, tilbyder lokale turudbydere en selfie med et vildt dyr i 94 % af de udbudte udflugter. 

1019554

Udover dovendyr bliver også kaimaner, amazondelfiner, anakondaer og mange andre vilde dyr brugt som rekvisitter på turistfotos. 

Dovendyret er et af de mest udsatte dyr

Dovendyret er et af de største ofre for den voksende industri. Det skyldes deres langsomme bevægelser, der gør dem lette at fange, og deres ansigtsaftegninger, der får det til at se ud som om, at de altid smiler.

I naturen lever dovendyr typisk et stille og fredeligt liv. De tåler meget dårligt de forhold, der bliver udsat for, når de bliver taget til fange for at blive brugt på turistselfies:

  • De er konstant omgivet af larm og mennesker, de ikke kan slippe væk fra, hvilket er ekstremt stressende for dem.
  • Når de ikke er rekvisitter på turistselfies, sidder de ofte bundet på gulvet. Nogle dovendyr bindes fast til træer.
  • De får ofte dårligt foder i fangenskab, hvilket kan gøre dem svage eller syge.
  • De bliver håndteret forkert, for eksempel ved at blive holdt i arme og kløer, så deres krop ikke har nogen støtte. Det kan give dem skader så slemme, at de nogle tilfælde ikke kan bruge deres arme længere.
  • Meget tyder på, at de fleste dovendyr dør inden for seks måneder, efter at de er taget til fange.
1019637

Et dovendyr og hendes unge i naturen - hvor de hører til

Tag kun dyrevenlige selfies

Sig ja til kun at tage dyrevenlige selfies. I vores løbende dialog med Instagram vil vi vise dem, hvor mange, der har skrevet under på kun at tage dyrevenlige selfies, så med din underskrift er du med til at fortælle dem, at selfies med vilde dyr ikke hører til på sociale medier.

Læs rapporten om selfies med vilde dyr i Amazonas (engelsk):

Hent rapporten

Vil du vide mere