Mink på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Tusindvis af mink lider stadig i Danmark

Nyheder

Mens ræve- og minkproduktionen styrtdykker i Finland, er der nu igen kommet gang i minkproduktionen i Danmark.

Fotos: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Efter aflivningerne af de danske mink under corona-pandemien, blev det i januar 2023 igen blev tilladt at avle mink i Danmark. Siden da er antallet af mink steget. Et hurtigt tjek i det Centrale Husdyrregister (CHR) viser, at der nu er registreret 13 aktive minkfarme i Danmark med i alt lidt over 34.000 mink.

”Det er ganske vist et lavt antal i forhold til tiden før corona, hvor der blev produceret mange millioner minkskind om året i Danmark. Men vi har altså stadig en dansk minkproduktion, som – for nu at sige det rent ud – er baseret på dyremishandling,” siger Pernille Fraas Johnsen, ph.d. i dyreadfærd og seniorrådgiver i World Animal Protection Danmark.

Hun uddyber: ”Mink er solitære rovdyr, og det er veldokumenteret, at man ikke kan tilgodese deres naturlige behov i en industriel produktion. Dyrene bliver ekstremt stressede, når de holdes tæt sammen i små, golde trådbure, og mange af dem skader sig selv eller hinanden i ren frustration. Det er dybt kritisabelt, at vi tillader så dårlig dyrevelfærd i Danmark.”

Mink på en svensk minkfarm

Langt færre finske farme med ræve og mink

Finland har ligesom Danmark været et af de førende lande i verden inden for pelsproduktion. Her er industrien dog på retur, idet den finske minkproduktion er halveret inden for de seneste fem år, og ræveproduktionen er faldet med hele 68 %.

De tilbageværende pelsfarme i landet er ikke længere økonomisk bæredygtige. Gennemsnitspriserne på skind er faldet, og produktionsomkostningerne for et ræveskind overstiger i øjeblikket salgsgevinsten, så pelsfarmene taber op til 50 euro pr. dyr.

”Det går heldigvis den rigtige vej i Finland, så færre dyr lider på farmene. I 2019 var der 20 af de rigtig store pelsfarme med mere end 10.000 ræve pr. farm – i 2023 var der kun seks sådanne farme tilbage,” siger Pernille Fraas Johnsen og forklarer, at mink nu primært er en sideproduktion på rævefarmene med kun en enkelt stor minkfarm tilbage i Finland.

Et EU-forbud kan sætte en stopper for pelsproduktionen

Mink på pelsfarm

”Uanset antallet af dyr på de danske og finske farme, er det naturligvis for mange. Pelsproduktion er uacceptabel, formålsløs og håbløst forældet, både når det gælder dyrevelfærd, miljø og samfundsøkonomi. Men den forsvinder formentlig først, når der indføres et forbud mod pelsproduktion i EU,” mener Pernille Fraas Johnsen.

Et sådant forbud blev støttet af mere end 1,5 mio. EU-borgere i forbindelse med borgerinitiativet Fur Free Europe, som vi stod bag sammen med en lang række andre europæiske organisationer.

EU-Kommissionen sendte efterfølgende forslaget om forbud mod pelsproduktion videre til behandling i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. EFSA er i øjeblikket i gang med at udarbejde en videnskabelig rapport om dyrevelfærden i pelsproduktionen, som vil indeholde deres holdning til et forbud. Rapporten forventes klar i 2025.

”Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi får et forbud, men om hvornår. Flertallet af EU’s medlemslande har allerede indført et forbud mod pelsavl, og i et tidligere førende land som Finland falder pelsdyrproduktionen markant. Så forhåbentlig er dagene også talte for den genopståede danske minkproduktion. Det er bare rigtig ærgerligt, at det i mellemtiden har kostet både samfundet og minkene dyrt,” slutter Pernille Fraas Johnsen.

To bjørne bjørne slås for sjov

Få seneste nyt om dyrene

Følg med

Vores nyhedsmail holder dig opdateret om dyrebeskyttelse, vores indsatser og måder, du kan hjælpe dyrene på.

Tilmeld her
Høner i naturlige omgivelser

Kæmp for en ny retning for landbruget

Stop landmisbruget

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der skal være færre dyr i landbruget, som i stedet skal omlægges til en mere plantebaseret produktion. Dyrene skal have god plads i stalden, adgang til det fri og mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd.

Skriv under
Vil du vide mere