Uhyrlig underholdning på ferieøen Bali
Nyheder
På Bali får delfiner filet tænder, desmerkatte lever i mikroskopiske bure og orangutanger optræder som fotorekvisitter. Vores nye rapport afslører groteske forhold på ferieøen.
Mere end 30.000 danskere søger hvert år ferieidyl på den indonesiske ø med den smukke, tropiske natur. Og mange af turisterne opsøger i løbet af ferien underholdning med vilde dyr.
Men turistattraktionerne på Bali med elefanter, delfiner, tigre, orangutanger, desmerkatte eller andre vilde dyr opfylder ikke engang dyrenes mest basale behov. Vi har besøgt 26 populære attraktioner på Bali, hvor vilde dyr underholder, og alle stederne er dyrevelfærden er helt i bund.
En elefantkrog - en stav med en skarp jernkorg - bliver brugt i træningen af elefanter.
Groteske forhold
Vores nye rapport om underholdning med vilde dyr på Bali, Lombok og Gili Trawangan dokumenterer, hvordan orangutanger og elefanter bliver holdt i kæder, delfiner får filet tænder, så de ikke kan skade turisterne, og skildpadder er stuvet sammen i katastrofalt små bassiner.
"Vi ved godt, at vilde dyr altid lider som underholdningsobjekter i turistindustrien. Men forholdene på Bali er groteske. Rapporten er rystende læsning. For turister, rejseselskaber og for os selv selvfølgelig. Dette vanvid skal stoppe, og vi opfordrer alle turister til at fravælge enhver form for underholdning med vilde dyr på Bali. Der er nemlig ikke nogen dyrevenlige alternativer på øen," siger direktør i World Animal Protection Danmark, Gitte Buchhave.
Se vores video om dyremishandlingen ved turistattraktioner på Bali:
Delfiner får filet tænder
Vi har observeret mere end 1.500 vilde dyr, som indgik i underholdningen på et bredt udpluk af Balis attraktioner - såvel dyreparker som zoologiske haver og delfinarier.
Rappporten afslører blandt andet, at:
- alle de steder, der har elefanter, tilbyder elefantridning
- alle steder med delfiner lever dyrene under helt utilstrækkelige forhold - et sted bliver fire delfiner f.eks. holdt i et alt for lille bassin på bare 10 gange 20 meter
- et andet sted har delfinerne fået fjernet eller filet deres tænder ned, så de ikke kan gøre skade på turisterne. Det er en decideret traumatiserende oplevelse for delfiner
- orangutanger lever i små bure og kæder, indtil de bliver hevet frem, så turisterne kan tage selfies med dem
- ingen af de steder, der holder elefanter, tigre eller desmerkatte i fangenskab, opfylder dyrenes basale behov
"Det er gruopvækkende, at turistattraktioner på Bali har så ringe forståelse for dyrevelfærd. Gang på gang mødte der vores folk et sørgeligt syn, når de besøgte steder, der tilbød shows eller selfies med vilde dyr. Derfor må rejsebureauerne straks revidere deres udflugter på Bali," mener Gitte Buchhave.
Turisterne er uvidende
Typisk er turisterne ikke opmærksomme på den dyremishandling, der finder sted bag facaden i turistindustrien. Det konkluderede en undersøgelse af TripAdvisors anmeldelser fra 2015. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi kan dokumentere de groteske forhold, mener Gitte Buchhave:
"De fleste turister elsker faktisk dyr. Det viser vores egne undersøgelser gang på gang. Så noget kunne tyde på, at turisterne simpelthen ikke tænker over, at dyrene lever og optræder under uværdige og dybt problematiske forhold."
Hvis man som turist ønsker at opleve vilde dyr på ferien, men ikke vil støtte dyremishandling, kan man bruge følgende tommelfingerregl: Kan man ride på, kramme eller tage en selfie med et vildt dyr, så er der overvejende sandsynlighed for, at dyret lider. I stedet bør man opleve vilde dyr i naturen eller i beskyttede reservater, hvor man kan se dem leve et naturligt liv.