Spækhuggershow i Loro Parque på Tenerife

Verdensberømt spækhugger død

Nyheder

Spækhuggeren Keto, der dræbte sin amerikanske træner for nogle år siden, er død i sit klorbassin efter 29 års misbrug som showdyr.

“Det er skandaløst, at det stadig er tilladt at holde vilde dyr indespærret og tvinge dem til at underholde turister,” siger kampagneansvarlig i World Animal Protection, Stephanie Kruuse Klausen. 

Spækhuggeren Keto døde i det spanske delfinarium Loro Parque, hvor fire spækhuggere nu er døde før tid indenfor få år. Den kontroversielle forlystelsespark har stadig tre spækhuggere tilbage, som er trænede til at underholde de tusinder af turister, der besøger parken. 

Skriv under for spækhuggerne

Hunnen Skyla og hun-kalven Ula døde i 2021, hunnen Kohana døde året efter, og nu er hannen Keto altså afgået ved døden. 

I naturen kan spækhuggere normalt leve, til de er mellem 80 og 90 år. Ingen af hvalerne i Loro Parque er blevet mere end 29 år.

“Det må efterhånden stå lysende klart, at det er totalt uacceptabelt at behandle vilde dyr så respektløst. Dyrene bliver både fysisk og mentalt syge af at være spærret inde på så lidt plads i små klorbassiner, hvor de er afskåret fra at udfolde deres naturlige instinkter og adfærd,” siger Stephanie Kruuse Klausen..

Keto var avlet og født i fangenskab i et klorbassin i SeaWorld i Orlando. Han har aldrig svømmet i saltvand eller dykket dybere end nogle få meter. I naturen færdes spækhuggere over mange hundrede kilometer og kan dykke helt ned til mere end 250 meter, når de jager og leger.

Tjener millioner på hvalers lidelser

I 2009 slog den sin træner Alexis Martinez ihjel under træning i SeaWorld. Sandsynligvis i desperat frustration over det begrænsede liv i det amerikanske delfinarium. Efter den tragiske episode blev han solgt til Loro Parque, hvor det spanske delfinarium fortsatte med at udnytte ham som showdyr.

Spækhuggere og delfiner er en lukrativ forretning og kan indbringe op mod 14 mio. kroner årligt som underholdningsdyr i et delfinarium. Indtægten afhænger blandt andet af, om man kan svømme med dem, få taget billeder med dem, samt hvor meget merchandise der sælges i forbindelse med deres optræden.

Delfin-industrien er global og strækker sig over det meste af verden. Den bliver desværre også holdt i live af et af verdens største rejsebureauer, TUI, der er en af de få tilbageværende arrangører, der stadig formidler billetter til delfinarier.

Læg pres på TUI

Mens de fleste i rejsebranchen har droppet delfinunderholdning, sender TUI hvert år et stort antal turister til Loro Parque og andre delfinarier rundt om i verden.

"Delfiner og spækhuggere er vilde dyr, der aldrig kan få opfyldt deres naturlige behov i et delfinarium. Det er en skændsel at holde dem indespærret som i Loro Parque. Vilde dyr skal ses og opleves i naturen, hvor de hører til," siger Stephanie Kruuse Klausen 

Med din underskrift kan du være med til at lægge pres på TUI:

Skriv under

Vil du vide mere